Proves d'accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d'ensenyaments d'arts plàstiques i disseny, i d'ensenyaments esportius 2015

Llengua estrangera: anglès Sèrie 1

SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Ι ΡυΝΤυΑCΙΌ

A. Read the text below and choose the correct answer. Draw a circle around the letter corresponding to the right answer.

[1.25 marks: 0.25 for each correct answer]

Why you should stop living to work

Step back for a moment. Do you ever wonder if you work so much that you've barely got time to live? In today's **fast-paced**, high-demand world, it can be difficult to find time to pursue the things you love in your ever-vanishing free time.

5 What happens when you're the head of a successful company and need more time away from your desk? And are there ways we can learn to work to live, rather than live to work? Here's what two Linkedin Influencers had to say about these topics.

Mohamed El-Erian, former chief executive officer at PIMCO

When you're the chief executive of one of the biggest investment firms in the world, work 10 can be all-consuming. Mohamed's daughter had presented him with "a list that she had compiled of her important events and activities that I had missed due to work **commitments**", he wrote. "Talk about a wake-up call. The list contained 22 items, from her first day at school and first soccer match of the season to a parent-teacher meeting and a Halloween parade."

It's a problem that many working parents experience, and work-life balance was something 15 PIMCO had been devoting more time to, he wrote. But that wasn't enough for El-Erian's personal situation. "I decided to make a major professional change," he wrote.

"I left... PIMCO and instead opted for a portfolio of part-time jobs that requires a lot less travel and offers a ton more flexibility—enough, I hope, to allow me to experience with my daughter more of those big and little moments that make up each day," he wrote. "I am incredibly fortunate 20 to be able to structure my life in this way."

James Caan, chief executive officer at Hamilton Bradshaw Group

The discussion around balancing work and life has been more **prominent** in recent years, wrote Caan in his post *Working to live or living to work*? "The fact that we have just been through the longest and deepest recession in living memory has also meant that the workplace is now more

25 competitive than it has ever been," he wrote. "Everyone is having to go the extra mile to prove their commitment and justify their role."

But if you're living to work, what happens? Is it only your life that suffers, or also your work? "No one can survive for long if they are completely obsessed by work; that route will only lead to increased stress levels and can **ultimately** be counter-productive," Caan wrote. It's also healthy to

30 take time to contemplate, he wrote. "Taking a step back to reflect on your achievements and note where you can improve is a critical part of any good career plan."

As a boss Caan expects his employees to bring maximum productivity to their work. But at the same time, "it's good to have something else to focus on rather than just the office," he wrote. Perhaps the most important aspect of a smart work and life balance, wrote Caan, "is how you 35 actually view your job. Is it something you enjoy or do you see it as a **burden**?"

Text adapted from an article published by *BBC News* [on-line] http://www.bbc.com/capital/story/20140828-how-to-stop-living-to-work

La solució correcta està destacada en lletra negreta.

- 1. Mohamed's daughter wrote a list of the important events
 - *a*) she had missed.
 - b) Mohamed, her father, had missed.
 - *c*) they had both missed.

- **2.** To solve the problem, Mohamed decided to
 - *a*) send his daughter to Europe.
 - *b*) get a full-time job in a different company.
 - c) work on part-time jobs.
- 3. The balance between work and life
 - *a*) has always been discussed.
 - b) has received more attention during the last years.
 - *c*) has hardly ever been discussed.
- 4. Because of such a deep recession,
 - *a*) people try to improve their time management.
 - *b*) people attend to university lectures far more often.
 - c) people try to show their commitment with the company.
- 5. Caan expects his employees
 - *a*) to be very productive.
 - *b*) to come to work on time.
 - *c*) to learn from their mistakes.

Pregunta	Resposta	Text de referència	
1	b	Line 11: " '[] her important events and activities that I had missed due to work commitments,' he wrote."	
2	С	Line 17: "'I left PIMCO and instead opted for a portfolio of part- time jobs []' "	
3	b	Line 22: "The discussion around balancing work and life has been more prominent in recent years []"	
4	С	Lines 24-26: "'[] the workplace is now more competitive than it has ever been,' he wrote. 'Everyone is having to go the extra mile to prove their commitment and justify their role.' "	
5	а	Line 32: "As a boss Caan expects his employees to bring maximum productivity to their work."	

B. Choose the word or definition (*a*, *b*, *c*, or *d*) that best explains the meaning of the words below as they are used in the text. The words appear in **bold** in the text.[1.25 marks: 0.25 for each correct answer]

La solució correcta està destacada en lletra negreta.

1.	fast-paced (line 3)				
	a) slow-moving	b) useful	<i>c</i>) back and forth	d) moving rapidly	
2.	commitments (line 11)				
	a) abilities	b) miracles	c) responsibilities	d) preferences	
3.	prominent (line 22)				
	a) outstanding	b) depressing	c) creative	d) irrelevant	
4.	ultimately (line 29)				
	a) finally	b) always	c) originally	<i>d</i>) surely	
5.	burden (line 35)				
	<i>a</i>) therapy	b) hardship	c) motto	<i>d</i>) appearance	

C. Read the text below and choose the correct answer. Draw a circle around the letter corresponding to the right answer.

[2.50 marks: 0.25 for each correct answer]

Pau Gasol: early life and career

Born on July 6, 1980 in the Sant Boi de Llobregat area of Barcelona, Spain, Pau Gasol Sáez (later known _____(1)____ Pau Gasol) grew _____(2)____ in a sports-oriented family. He has two younger brothers, Adrià and Marc. Marc played center with Gasol's former team, FC Barcelona, in Spain. _____(3)____ Gasol's mother Marisa, a medical doctor, and father Agustí, a hospital administrator, played second-division basketball in Spain.

_____(4)_____ age 12, watching the original Dream Team on television win the Olympic Gold Medal during the 1992 Barcelona Games _____(5)_____ Gasol's first exposure to American NBA players. Gasol had _____(6)____ planned to become a doctor, and attended medical school at the University of Barcelona _____(7)____ one year, but an opportunity to play professional basketball changed his life.

Gasol is often compared _____(8)____ European NBA players Toni Kukoc (Croatia) and Dirk Nowitzki (Germany) for his scoring and rebounding prowess, as well as his quick adjustment to the _____(9)_____ aggressive American style of play. In 2006, in a career first, Gasol _____(10)_____

to play in the NBA All-Star Game as a reserve center for the Western Conference. He was the first Spanish player and first Grizzlie to make an appearance in the All-Star Game.

Text adapted from *Bio* [on-line] http://www.biography.com/people/pau-gasol-20929951#early-life

1.	a) with	b) as	c) well	<i>d</i>) on
2.	a) high	<i>b</i>) up	<i>c</i>) long	<i>d</i>) down
3.	a) Both	b) Two	c) Twins	d) Live
4.	a) Never	b) Looking	<i>c</i>) At	<i>d</i>) Happily
5.	a) relaxed	b) suffered	c) provided	<i>d</i>) demanded
6.	<i>a</i>) beginning	b) lately	c) lastly	d) initially
7.	a) for	b) as	<i>c</i>) if	d) since
8.	<i>a</i>) to	<i>b</i>) for	<i>c</i>) ever	d) because
9.	a) moreover	b) more	c) useful	<i>d</i>) handmade
10.	a) accused	b) met	c) was selected	d) was rejected

La solució correcta està destacada en lletra negreta.

D. Write 80-100 words about ONE of the following topics:

[5 marks]

- 1. Write an **opinion essay** on the topic "No one can survive for long if they are completely obsessed by work". Do you agree? Give reasons for your answer.
- 2. Write a **narrative essay** on your favourite sport: your team, the best players... If you play it, when, where, why and with whom you play it.

5 punts	Molt bon resultat			
	Text coherent, amb cohesió i ben puntuat en el qual s'utilitzen de manera correcta estruc- tures gramaticals complexes i variades. El vocabulari és adequat al registre del text i no es repeteix. Hi ha molt poques errades ortogràfiques, lèxiques o gramaticals i no dificulten en cap cas, la comprensió del text			
4 punts	Bon resultat Text coherent, amb cohesió i ben puntuat en el qual s'utilitzen de manera correcta estruc- tures gramaticals simples però variades. El vocabulari és adequat al registre del text i no es repeteix. Hi ha algunes errades ortogràfiques, lèxiques o gramaticals que no dificulten la comprensió del text			
3 punts	Resultat adequat Text coherent, amb cohesió i ben puntuat en el qual s'utilitzen unes estructures gra cals simples i un vocabulari senzill però variat i adequat al registre del text. Hi ha er ortogràfiques, lèxiques o gramaticals que no dificulten la comprensió del text en la r part dels casos			
2 punts	s Resultat inadequat Text poc coherent, amb poca cohesió i manca de puntuació en el qual s'utilitzen u estructures gramaticals i un vocabulari pobres i repetitius. Hi ha nombroses errades togràfiques, lèxiques o gramaticals que dificulten la comprensió del text			
1 punt	Resultat pobreText gens coherent, sense cohesió ni puntuació correcta. El text és difícil d'entendre a caude les nombroses errades ortogràfiques, lèxiques o gramaticals			
0 punts	Mal resultat Text que no s'adequa a l'opció escollida i la comprensió del qual és molt difícil o impossible			

Valoreu l'exercici globalment de 0 a 5 punts segons els criteris següents:

Descompteu 0,5 punts si el text redactat no té la llargària mínima demanada.



L'Institut d'Estudis Catalans ha tingut cura de la correcció lingüística i de l'edició d'aquesta prova d'accés